Esztétikai fogászat

Az esztétikai fogászat nem csak a test gyógykezelése, hanem az önbizalomé. Azért dolgozunk, hogy a mosoly esztétikai harmóniáját megteremtve, oldódhassanak a gátlások, és pácienseink napról napra jobban szeressék azt, aki a tükörből visszamosolyog rájuk.

Esztétikus tömés

Még biztosan sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor bárkiről meg tudtuk állapítani egy nagyobb ásítás után, hogy hány foga van betömve. Ezek a sötét, fémes színű amalgám tömések már erőteljesen kiszorulóban vannak, és ennek nem kizárólag esztétikai okai vannak.

Ez a régi tömőanyag ugyanis olyan nehézfémeket tartalmaz, mely a tömés készítése vagy eltávolítása során a szervezetbe, jutva egészségkárosító hatású lehet. Emellett pedig egy ilyen tömés elkészítéséhez a szuvas részeken túl is szükséges volt némi foganyagot eltávolítani a fog ép részéből, hogy megfelelően a helyén maradjon a tömés.

Milyen problémákra nyújt megoldást az esztétikus tömés?

Esztétikus tömőanyagokkal egy precíz fogorvos valódi szobrászmunkát képes végezni. Éppen ezért a felhasználásuk is sokrétű. Kiváló megoldás lehet,

 • Ha a fog szuvasodásnak indult
 • Ha régi tömést szeretnénk újra cserélni
 • Ha a fogból lepattan egy kis darabka, és vissza szeretnénk építeni
 • Ha a fogzománcon sérülések keletkeznek, melyeket fedni szeretnénk
 • Ha a rágófogak mély barázdáit szeretnénk zárni.
Milyen anyagból készül az esztétikus tömés?

Az esztétikus töméseket a köznyelv gyakran nevezi „fehér töméseknek” is, ám a valóság ennél -a szó szoros értelmében- árnyaltabb. A tömésekhez használt anyagot kompozitnak nevezzük, mely egy speciális lámpa kék fénye szilárdít meg. Rendelkezésre áll számtalan színárnyalatban és különféle viszkozitású változatokban is, és egy-egy tömés elkészítésénél ezek közül többfélét is használunk, mindig a célnak leginkább megfelelőt. A kompozitot több rétegben visszük fel, ügyelve arra, hogy ezek összhatása pontosan illeszkedjen a páciens természetes fogínéhez, annak árnyalataihoz, egyedi jellegzetességeihez. A kompozit anyagot képlékeny formájában precíz kéziműszerekkel alakítjuk a kívánt formára, megszilárdítása után pedig elvégezzük a szükséges finomhangolásokat a formán, végül pedig tükörsimára polírozzuk.

Héjak (direkt, indirekt)

Amikor a címlapfotón vagy az Instagramon pózoló színészeket, modelleket nézzük, és irigykedünk a hófehér, tökéletes mosolyukra, akkor ezen túl az is jusson majd eszünkbe, hogy feltehetőleg nem a saját fogaikat látjuk a képen, hanem héjakat (meg persze némi képszerkesztést is).

Természetesen nem véletlen, hogy a drasztikus mosolyátalakítások általában héjak (esetenként koronák) alkalmazásával jönnek létre. A héjakat nagyjából úgy kell elképzelni, mintha a saját fogainkat felöltöztetnénk a lehető legszebb ruhába. Picivel szakszerűbben megfogalmazva: a fogak külső, ajak felé néző oldalára egy vékony réteg anyag kerül, mely anyag a színét és formáját tekintve igen rugalmasan alakítható a páciens igényeinek megfelelően.

Direkt héj vagy indirekt héj – mi a különbség?

Amikor héjakról beszélünk, két fő típust különböztethetünk meg: direkt- és indirekt héjakat. A direkt héjakkal nagyon gyors, gyakorlatilag azonnali változást érhetünk el a fogak küllemében, ugyanis egyetlen fogorvosi vizit alatt elkészíthetők. Ezzel szemben az indirekt héjak fogtechnikában készülnek, és általában 7-10 nap szükséges a teljes folyamathoz. Direkt héjakat általában az 1-2 fogat érintő esztétikai problémák esetén javasoljuk, vagy amikor azonnali megoldást kíván meg az eset. Elméletileg kiterjedt mosolytranszformációk is elvégezhetők lennének direkt héjakkal, ám ekkor már általában az indirekt héjak jelentik a jobb megoldást, hiszen ezek tartósabbak, és a lehető legszebb hatást is így érhetjük el.

Hogyan készülnek a héjak?

Direkt héjak készítésekor a fog ajak felőli felszínéből egy egészen leheletnyi mennyiséget lecsiszolunk, majd ezt a felszínt kémiailag előkészítjük (hogy erősen megtapadhasson rajta a héj). Ezt követően fényre kötő, képlékeny kompozit anyagot (hasonlót ahhoz, amellyel esztétikus töméseket készítünk) rétegzünk a fogra precíz kéziműszerek segítségével. Miután a kívánt formát és színhatást elértük, a héjat simára polírozzuk.

Indirekt héjak esetén a folyamat többlépcsős, ekkor ugyanis a héjak nem „szájban” készülnek el, hanem egy más helyszínen, fogtechnikus mesterek keze által kelnek életre. Ehhez első lépésben ugyanúgy szükséges némi csiszolást végeznünk. Ezt egy lenyomatvétel követi – ez alapján dolgozik majd a fogtechnika a héjakon. A héjak anyaga többféle is lehet, de ideális esztétikája miatt leggyakrabban a préselt kerámia változatot javasoljuk a pácienseink számára. A kész héjakat egy következő időpont alkalmával rögzítjük a fogakra. A lenyomatvétel és a végleges átadás között általában egy hétnek kell eltelnie, de sok esetben a kettő között is szükséges egyszer találkoznunk, hogy a héjakat félkész állapotban rápróbáljuk a fogakra. Ez főként teljes mosolyátalakítások esetén praktikus: így biztosítható, hogy a végeredmény pontosan olyan lesz, amilyet páciensünk megálmodott.

Milyen problémára nyújtanak megoldást a héjak?

Héjak számos esetben alkalmazhatók hatékonyan különféle esztétikai problémák kezelésére. Leggyakrabban az alábbi esetekben javasoljuk héjak készítését:

 • Ha egy-két fog színe sötétebb a többinél (gyökérkezelt fogak)
 • Ha általában egyenetlen színű a fogazat, és ez fogfehérítéssel nem orvosolható
 • Ha a fogzománcon repedés vagy egyéb sérülés keletkezik
 • Ha a fogak mérete jelentősen eltér egymástól, és ez diszharmóniát okoz a megjelenésben
 • Ha a fogak élei jelentősen elkoptak, lepattogtak
 • Ha a fogak tengelyállása miatt válik egyenetlenné a mosoly, és a páciens számára a fogszabályozás nem elfogadható megoldás.

Mosolytervezés (wax up)

Amikor nagyobb volumenű mosolyátalakításokat tervezünk, minden apró részletre tekintettel kell lennünk, hiszen a páciensünk életében egy ilyen kezeléssorozat jelentős és tartós változást hoz. Az igényeket és a lehetőségeket alaposan át kell beszélni, még mielőtt bármilyen invazív folyamatba belekezdenénk, vagy arról döntést hoznánk.

Az ilyen kezeléseknek külön tervezési fázisa van. A fogtechnikai hátterünk ráadásul lehetővé teszi azt is, hogy pácienseink már ebben a szakaszban be legyenek avatva a kezelésüket érintő részletekbe. Mosolyátalakítások esetén erősen ajánlott úgynevezett wax-up és mock-up készítése is, a kezeléstervezés részeként, így a páciensünk pontosan láthatja, hogyan fest majd a mosolya a tervezett koronákkal, héjakkal.

Mosolytervezés esztétikai kezelés előtt: nem árulunk zsákbamacskát!

A wax-up, vagy magyarul felviaszozás azt jelenti, hogy a kiinduló állapotról készült lenyomat alapján a fogtechnikában gipszmodellt készítenek, és erre viaszból elkészítik a majdani fogmű formáját. Ezt a páciensünk megnézheti, kézbe veheti, és ha szeretné, jelezheti azt is, ha valami módsítást szeretne a kiinduló tervhez képest. A wax-up alapján elkészíthető az úgynevezett mock-up is, amely akrilátból készül, és már szájban is viselhető, így már semmit sem szükséges a fantáziára hagyni: páciensünk pontosan látja majd, hogyan alakul át a mosolya a kezelés végére. Ennek a mock-upnak további előnye, hogy a végleges munka elkészültéig ideiglenes pótlásként is viselhető.

Kinek ajánljuk a mosolytervezést?

Bár technikailag wax-up és mock-up akár egyetlen fogra készülő korona vagy híd esetén is készíthető, ám ezekben az esetekben a szín és a forma adott: a meglévő környező fogakhoz kell, hogy igazodjon oly módon, hogy a változás észrevehetetlen legyen. A mosolytervezés jelentősége akkor lesz hatalmas, amikor a velünk született tényezők nagyobb fokú átalakításába fogunk bele, például változtatni szeretnénk a fogak hosszán, szélességén vagy formáján. Egy ilyen kezelés eredménye mindig látványos, és mivel jónéhány évre tervezünk, feltétlenül megéri befektetni az alapos tervezésbe.

Fehérítés

Napjainkban a szép és igényes megjelenéshez egyre inkább hozzájárul a ragyogó mosoly, így a fogfehérítő eljárások népszerűbbek, mint valaha.

A természetes fogak számos árnyalatot vehetnek fel, ráadásul az egyes fogaknak egyedi színmintázata is lehet (a fognyakaknál sötétebb, az élek felé pedig világosabb tónusok a jellemzőek). A szépség megítélése rengeteg szubjektív tényezőn múlik. Nem kell ahhoz porcelánfehér fogazat, hogy egy mosolyt szépnek lássunk, ám általánosságban kijelenthető, hogy a világosabb fogak frissebb, fiatalosabb, ragyogóbb hatást keltenek és összességében jó hatással vannak az arc esztétikájának egészére.

Mitől sárgák a fogak?

A fogak színe részben „hozott” tulajdonság, de igen nagy részben az életmódunk is szerepet játszik abban, milyen árnyalatban pompázik a mosolyunk. A sárgás elszíneződés igen gyakori, de szürkés és barnás tónusokkal is gyakran találkozni. A fogszín az életkor előrehaladtával jellemzően sötétül. Ennek az az oka, hogy egyre több és több elszíneződést okozó hatás éri. Ilyenkor szemmel nem látható pigmentrészecskék tapadnak meg a fogfelszín porózus felszínén. Az elszíneződésre különösen hajlamosító szokások a dohányzás, és a színezett italok és ételek rendszeres fogyasztása (vörösbor, kávé, tea, kóla).

Fogfehérítés házi módszerekkel – vigyázat, csapda!

Az interneten gyakran találkozni házi fogfehérítő praktikákról szóló cikkekkel, videókkal. Ezek egy része ártalmatlan, csupán csak a várt hatást nem hozza, nagyobb részük azonban kifejezetten ártalmas, tartós károkat okozhat a fogzománcon. Kifejezetten nem javasolt a szemcsés sóval, szódabikarbónával való rendszeres fogmosás, vagy a citromhéjjal való bedörzsölés, ezek a fogfelszínt és a fogínyt is károsíthatják. Fogfehérítést kizárólag szakember felügyelete mellett (vagy tanácsára) érdemes végezni és kizárólag olyan anyagokkal és eszközökkel, melyek a hatékonyság mellett a fogak biztonságát is garantálják.

A megoldás: professzionális fogfehérítés

A rendelői, fogorvos vagy klinikai fogászati higiénikus szakember által végzett fogfehérítés más orvosi kezelésekhez hasonlóan körültekintést igényel. Szükséges felmérni a fogak és az íny állapotát, hiszen kezeletlen szuvasodások vagy parodontológiai problémák esetén a fogfehérítés ellenjavallott is lehet. Arra is tekintettel kell lenni, hogy a fogtömések és fogpótlások színére nem hatnak a fehérítő eljárások, így ilyen esetekben komplex megoldást kell kidolgozni, melyben fontolóra kell venni a meglévő pótlások, tömések cseréjét.

Amennyiben a fogfehérítésnek szakmai akadálya nincs, a kezelést a megfelelő alapok megteremtésével kezdjük: a fogak professzionális tisztítása során eltávolítjuk a lepedéket és a fogkövet. Ezt követően az ínyt izoláljuk, a fogfelszínre pedig felvisszük a fogfehérítő anyagot. Az ebben található hatóanyagot egy speciális fényű lámpával aktiváljuk. A behatási idő 10-15 percig tart, és általában 2-3 alkalommal szükséges ismételni – mindezt egyetlen vizit alatt, így a hatás azonnali.

Mennyire lesz fehér a fog a fogfehérítés után?

Ez rengeteg egyéni tényezőtől függ, és előre sajnos nem lehet megjósolni, pontosan milyen árnyalatúak lesznek a fogak a fogfehérítés után. Egyes esetekben a változás drasztikus, más esetekben finomabb, kevésbé észlelhető. Ugyanígy egyedi az is, hogy mennyi ideig tart a hatás. Átlagosan 1-2 évig őrizhető meg a fehérítéssel elért eredmény, ám van, akinek ennél kevesebb idő alatt is visszaáll a kiinduló fogszíne, másoknak még 5 év után is szép, világos marad a foguk. Egy biztos, a táplálkozási szokások és a dohányzás ezt nagy mértékben befolyásolják!

Koronák (Préskerámia, zirkónium)

Mik azok a fogászati koronák?

Koronákat már sok évtizede alkalmaz a fogorvoslás elvesztett fogak pótlására vagy károsodott fogak helyreállítására. Olyan mesterséges fogművekről beszélünk, melyek kívülről tökéletesen mintázzák meg a természetes fogak látható részét, belülről azonban üregesek. Ahhoz, hogy a fogra ráilleszthessünk egy koronát, a fogat először megfelelő formájúra kell csiszolni – ezt a lecsiszolt fogat csonknak nevezzük. A korona üreges része precízen illeszkedik a lecsiszolt csonkra, így a fogat 360 fokban körbeöleli. A koronákat fogtechnikusunk készíti az alapján a lenyomat alapján, amelyet a rendelőben veszünk a fogról és annak környezetéről

Milyen anyagból készülnek a koronák?

Erre több lehetőség is van. Klasszikus esetben a koronák belső szerkezetét egy fémötvözetből készült váz adja, ezt kívülről pedig kerámia leplezés fedi. Ezek az úgynevezett fém-kerámia koronák ma is elterjedtek, hiszen tartósak és küllemük is kielégítő. Ám az esztétikai fogorvoslásban nem a „kielégítő” az a jelző, melyet keresünk. A fémvázzal készült koronák ugyanis a természetes fogakhoz viszonyítva „tömörebbnek” hatnak, nem rendelkeznek azzal a fényáteresztő képességgel, mellyel a saját fogaink. Szerencsére ma már igen elterjedt a fémmentes koronák alkalmazása is. Ebben az esetben a korona belső vázát fém helyett cirkónium-dioxidból készítjük el, mely egy fehér színű anyag, és az élő fogakhoz hasonló módon ereszti át a fényt. Léteznek emellett olyan koronák is, melyek teljes egészében préselt kerámiából készülnek. Ezek már tökéletesen alkalmasak arra, hogy gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek legyenek a páciens saját fogaitól.

Teljes mosolyátalakítás koronákkal?

Ahogy héjakkal, úgy koronákkal is lehetséges a mosoly teljes átalakítása. Sőt, valamivel több rugalmasságot is biztosítanak a fogorvosnak a kezelés tervezésében, hiszen míg héjakkal hiányzó fogakat nem lehetséges pótolni, vagy a páciens harapását korrigálni, koronákkal (helyesebben a koronák egybefüggő sorozata által alkotott hidakkal) ez már lehetséges. Ha tehát egy komplex esetet szükséges megoldanunk, jó megoldás lehet a koronákat választani, melyekkel az esztétikai és a funkcionális problémák is orvosolhatók. Mindennek természetesen ára is van: koronák esetében a saját foganyagból nagyobb mennyiséget szükséges elcsiszolni, mint héjak készítése előtt.

Milyen problémára nyújthatnak megoldást a koronák?

A koronák alkalmazása problémák széles körére nyújthat megoldást. Leggyakrabban az alábbi esetekben javasoljuk koronák készítését:

 • Ha gyökérkezelt fogat szükséges helyreállítani
 • Ha a fogak nagymértékben lekoptak
 • Ha nagy mértékű szuvasodás található a fogban
 • Ha hiányzó fogat szükséges pótolni
 • Ha felborult harapási viszonyokat szükséges helyreállítani
 • Ha komplex mosolyátalakítást tervezünk, melynek esztétikai és funkcionális vonatkozásai is vannak.

Ínymosoly korrigálása

Mi az az ínymosoly?

Kevesen vannak, akik olyan szerencsésnek mondhatják magukat, hogy fogaik épek, viszonylag szabályosak, elégedettek a színükkel és formájukkal is. Ám még ebben az esetben is megnehezítheti a felszabadult mosolygást, ha valakinek úgynevezett ínymosolya van. Az ínymosoly a fogak egészségét nem veszélyezteti, a mosoly esztétikáját azonban kedvezőtlenül befolyásolja. Ilyenkor a páciens ínye túlságosan ránő a fogakra, ezáltal optikailag megrövidíti azokat. A fogak (látható részének) méretaránya ezáltal megváltoznak, és ez diszharmóniát okoz a megjelenésben.

Hogyan kezelhető az ínymosoly?

Azok a pácienseink, akik már jártak manikűrösnél biztosan emlékeznek, hogy a körömlakkozás előtt a manikűrös először a körömágyat veszi kezelésbe. A körömágy bőre ugyanis hajalmos ránőni a körömre. Ha a szakember a megfelelő eszközökkel és technikával a körömágyat felszabadítja, a köröm felülete hosszabb lesz, arányai pedig nőiesebbek.

Ehhez hasonló történik a fogak esetében is – természetesen a kezelés kivitelezése nagyobb gondosságot, precizitást és sterilitást kíván meg, mint a körömkezelésé. Az ínymosoly kezelése csak sebészi úton valósul meg, ilyenkor az ínykontúrt egy kisebb műtéti eljárás során alakítjuk ki.

Fájdalmas az ínymosoly kezelése?

Mint minden sebészi beavatkozásnak, az ínyműtéteknek is természetes velejárója némi fájdalom a kezelést követő napokban, ez azonban meglehetősen jól kezelhető hagyományos fájdalomcsillapítókkal. A kezelés közben a páciens nem érez fájdalmat, hiszen helyi érzéstelenítésben végezzük a beavatkozást. A kezelés után néhány egyszerű utasítást szükséges betartani néhány napig, hogy a gyógyulás gyors és eseménymentes legyen, úgy mint sok pihenés, tejmentes diéta és különös óvatosság a fogak tisztítása során. Mindezeket a kezelést követően természetesen részletesen megbeszéljük a pácienseinkkel.

Időpontfoglalás

Szeretettel várom rendelésemen, ahová időpontot kérhet a kapcsolat oldalon található telefonszámon vagy online az űrlap kitöltésével.