Általános fogászat

Célom a pácienseim egészséges és esztétikus mosolyának megteremtése a legkorszerűbb eszközök által. Az esztétika mellett kiemelkedő figyelmet fordítok a helyes rágófunkció és az egészséges fogágy kialakítására.

Konzerváló kezelések

Mit jelent a konzerváló fogászat?

Konzerváló fogászatnak a fogorvoslás azon ágát nevezzük, mely a fogak egészségének megőrzését és a fogak minél hosszabb távú megtartását helyezi fókuszba. A fogak épsége minden további kezelés feltétele, számunkra pedig fontos, hogy pácienseink teljes körű ellátást kapjanak esztétikai kezeléseik mellett. A rendelőnkben természetesen igyekszünk minden kezelésnél esztétikai szempontokat érvényesíteni, ahol csak lehetséges!

A konzerváló fogászati kezeléseink közé tartoznak:

 • az esztétikus fogtömések, töméscserék
 • a kínzó fájdalmat orvosló gyökérkezelések
 • a száj higiéniáját helyreállító és megóvó fogkőeltávolítások
 • a sérült fogakat gyönyörűen helyreállító fogtechnikai betétek.
Milyen panaszokkal fordulhat hozzánk?

A fogászati problémák rendkívül változatos módon tudják megkeseríteni a mindennapjainkat, fontos tehát, hogy elérhető legyen a szakszerű segítség a lehető legrövidebb időn belül!

Várjuk jelentkezését, ha:

 • fogérzékenységet tapasztal
 • kiesett a tömése
 • fájdalmat érez hideg vagy édes ételek fogyasztásakor,
 • fogából lepattant egy darab
 • ha vérzik a fogínye
 • ha erős, csillapíthatatlan fogfájást érez.

Protetikai kezelések

Milyen lehetőségeim vannak, ha elveszítettem egy vagy több fogamat?

Az életkor előrehaladtával a fogvesztés egyre több embert érint. Azonban fiatal életkorban is fordulhatnak elő olyan fogászati problémák vagy balesetek, melyek szükségessé teszik egy vagy több fog eltávolítását. A foghiány pedig közel sem csak esztétikai probléma! A hiányos fogazat olyan, mint egy gépezet, melyből kiesett egy csavar: még működik, de a meglévő alkatrészek bizony megsínylik a változást. A foghiány(ok) következtében a megmaradt fogak pozíciója megváltozhat: bedőlhetnek, a rágósíkból kiemelkedhetnek, így a harapás, rágás egyensúlya felbomlik. Ez hatással van az állkapcsosizületre is, melynek rendellenességei egy sor további kellemetlen tünetet okozhatnak (pl. fejfájás, fülzúgás). És ezzel a lehetséges következményeknek messze nincs vége. Ahhoz, hogy mindezeket elkerüljük, a fog eltávolításától kezdve érdemes elkezdeni gondolkodni annak jövőbeni pótlásán.

Milyen fogpótlásokra van lehetőségem?

Szerencsére a modern fogorvoslás a fogpótlások terén is igen sokat fejlődött az utóbbi évtizedekben, és már számtalan lehetőséget kínál az egyes esetekre. A fogpótlásokat alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk: kivehető és rögzített pótlásokra.

Rögzített fogpótlást készítünk minden olyan esetben, amikor ez szakmailag lehetséges, és a páciensünk lehetőségeihez is illeszkedik. A koronákat és hidakat rögzített fogpótlásoknak nevezzük, és az a sajátosságuk, hogy kizárólag orvosi segítséggel lehet őket eltávolítani a szájból. Megjelenésük a lehető legesztétikusabb, és a páciensnek az életmódján sem szükséges lényegesen változtatnia akkor, ha rögzített fogpótlást készítünk neki.

Kivehető fogpótlásokat készítünk abban az esetben, ha nincs lehetőségünk megfelelő módon stabil, ép fogakhoz rögzíteni egy fogpótlást. Ez előfordulhat teljes fogatlanság esetén is, vagy akkor, ha a megmaradt fogak pozíciója vagy állapota nem teszi őket alkalmassá ahhoz, hogy pillérként funkcionáljanak egy rögzített hídpótláshoz. A kivehető pótlások is szép esztétikát kölcsönöznek az arcnak, ám a használatuk némi hozzászokást igényel, mely folyamatban végig támogatjuk pácienseinket.

Parodontológiai kezelések

Szinte közhely, hogy idős korban a fogaink szépen egyesével meglazulnak és kihullanak. Ennek azonban nem kellene feltétlenül így történnie! A fogvesztés messze leggyakoribb oka a fogágybetegség, más néven parodontitis, mely a fogak tartószerkezetének krónikus megbetegedése. A parodontológia ennek a területnek a gyógyításával foglalkozik. A fogágybetegség ugyanis megelőzhető és kezelhető!

A fogíny és a fogágy egészségének kulcsa a jó szájhigiénia, mely nem csak a megfelelő otthoni szájápolásból áll, hanem időnként kiegészül orvosi kontrollvizsgálatokkal, és szükség esetén professzionális fogtisztítással is. Ennek célja, hogy eltávolítsuk a szájból a baktériumok melegágyának számító fogkövet. Ennek hiányában a baktériumok gyulladásos folyamatokat indítanak be, mely először csak a fogínyt érinti, később pedig mélyebb szövetrétegekre is átterjed. Ekkor már fogágybetegségről beszélünk, mely egy sor kellemetlen tünet mellett a fogak elvesztéséhez vezet, ráadásul komoly gyulladásos gócként a teljes szervezet egészségét veszélyezteti.

Honnan tudom, hogy parodontológiai kezelésre van szükségem?

Nem érdemes megvárni a komolyabb tünetek kialakulását. A fogágybetegség esetében a kulcsszó minden esetben a megelőzés, ezért javasoljuk, hogy 6 havonta látogasson el rendelőnkbe kontrollvizsgálatra, hogy szükség esetén elvégezhessük a professzionális fogtisztítást és felhívhassuk a figyelmét, ha kezdődő parodontológiai probléma jeleivel szembesülünk. Amennyiben pedig az alábbi tüneteket tapasztalja, minél előbb forduljon szakemberhez!

 • Fogínyvérzés fogmosás közben
 • Kellemetlen lehelet
 • Duzzadt, érzékeny, vöröses tónusú íny
 • A fogak mozgathatóvá válnak
 • A fogak melletti ínytasakokból genny ürül
 • A fogak minden ismert ok nélkül „vándorolni” kezdenek, helyüket, helyzetüket változtatják.

Időpontfoglalás

Szeretettel várom rendelésemen, ahová időpontot kérhet a kapcsolat oldalon található telefonszámon vagy online az űrlap kitöltésével.